De Gulle Griek in het ED!
Sancha Schuurs kookt als gulle Griek!
Voor meer informatie over De Gulle Griek: https://www.degullegriek.nl/
‘Sancha Schuurs houdt van Griekenland en die liefde wil ze graag overbrengen. Daarom startte ze een half jaar geleden met De Gulle Griek, een gezellige winkel aan de Edisonstraat [89] in Eindhoven met een authentiek Grieks assortiment’
Sancha schuurs (49) had een leuke baan als projectconsulent bij een woningcorporatie in Boxtel. Leuke collega’s, leuke projecten – véél leuke projecten… En toen kwam de man met de hamer. “Ik kon net meer. Ik was op en kon me niet meer goed concentreren. Ik kwam thuis te zitten met een burn-out. Dat gaf me de tijd om na te denken waar ik naartoe wilde in mijn leven. Waar lag mijn hart? Wat kan ik wél?” Schuurs houdt van Griekenland en van koken. “Ik bezocht Griekenland de afgelopen jaren minstens veertig keer. Het voelt elke keer als thuiskomen. Niet alleen door de schoonheid van het land, maar ook door de vriendelijke, gulle inwoners. Ik leerde de taal en mocht meekijken in de keukens van oude vrouwen op eilanden als Lesbos, Kythira en Skiathos”.
Kon ze misschien iets doen met die kennis? Kon ze van haar hobby haar werk maken? Een winkel in Griekse producten? Schuurs ging aan de slag. Ze deed een marktonderzoek, zocht uit hoeveel Grieken er als expat in Eindhoven en omstreken wonen en of er al een dergelijke winkel was. Vervolgens haalde ze de benodigde papieren, maakte een bedrijfsplan en ging naar een ruimte op zoek. Algauw kwam ze uit bij Woningcorporatie Sint Trudo en deed zich een unieke kans voor. “Alsof het zo heeft moeten zijn. Ik kreeg een winkelruimte aangeboden aan de Edisonstraat, en in Boxtel kon ik gebruik maken van een overtolligheidsregeling, waardoor ik voldoende startkapitaal had. Alles kwam daardoor in een stroomversnelling. Een paar maanden later opende ik mijn winkel.”
Alweer een half jaar is Schuurs de trotse eigenaar van De Gulle Griek. In haar uitnodigende winkel verkoopt zij al het goede dat Griekenland te bieden heeft. “Zowel food als non-foor: ik ben altijd op zoek naar leuke en lekkere producten”, verteld Schuurs enthousiast. “Etenswaar met een beperkte houdbaarheid betrek ik van de groothandel. Daarnaast heb ik mijn eigen adresjes en importeer ik zelf het één en ander uit Griekenland.”
Ze geeft een paar voorbeelden: geurige oregano en tijm van Evia, myzithra kaas van Kreta en de bekende kazen uit Metsovone, sieraden uit Athene… Maar haar ziel en zaligheid stopt Schuurs in de maaltijden die ze dagelijks bereidt en via social media aanprijst. “Elke dag kook ik twee wisselende schotels, waarvan één vegetarisch”, verteld Schuurs. “Geen gerechten zoals die in de Griekse restaurants geserveerd worden, maar authentieke, ouderwetse gerechten. Hebben mijn klanten geen tijd of zin om te koken? Dan nemen ze zo’n verse maaltijd of lekkere mezedes mee naar huis! ‘Jij kookt als mijn moeder’, vertrouwde een Griekse klant me toe. En dat is het grootste compliment dat je kunt krijgen als je als Nederlandse vrouw Griekse gerechten kookt!”